Achterflap: 

Op een avond in het voorjaar van 1943 stopt er een Duitse legertruck in de straat van Klaas Nieboer. Duitse soldaten stappen uit en arresteren een man. Hij blijkt lid te zijn van het verzet, net als Klaas' vader. Ook de dertienjarige Klaas smokkelt af en toe bonkaarten. Als zijn vader onverwachts wordt opgepakt wegens illegaal slachten, gaat het mis. Op school scheldt Klaas de geschiedenisleraar uit voor vuile NSB'er en hij moet zich melden bij de directeur. Hij wordt van school getrapt. Dan vindt hij onder zijn kussen een briefje van zijn vader met een belangrijke opdracht. In hun verzetsgroep zit een verrader. Klaas moet hem zo snel mogelijk opsporen en uitschakelen voordat er nog meer leden worden opgepakt. 

 

Mening: 

Wauw, wat een goed boek is dit! Ik heb echt van ‘Soldaat van het noorden’ genoten, en dit is waarom: 

Bij sommige boeken heb ik dat ik even in moet komen, dan duurt het vaak een bladzijde of 50 voordat ik in het verhaal zit, maar bij 'Soldaat van het noorden’ zat ik vanaf de eerste bladzijde in het verhaal. dit kwam voor mij vooral omdat het boek meteen spannend begint, in plaats van eerst een heel stuk uitleg. Dit vond ik erg fijn.  

De personages zijn erg goed neergezet en hebben voldoende diepgang, ik was tijdens het lezen echt zelf de hoofdpersoon Klaas. 

De Schrijfstijl was erg fijn. Bram Baptist vertelt op een hele mooie, verhalende wijze hoe het leven als tienerjongen in het verzet van de tweede wereldoorlog was. 

Het boek bleef tot aan de laatste bladzijde spannend. Klaas (de hoofpersoon) moet opzoek gaan naar de verrader in het verzet, en steeds als ik dacht dat ik wist wie de verrader was, kwam ik erachter dat ik het bij het foute eind had, hierdoor wilde – nee moest- ik doorlezen. 

Soldaat van het noorden mag dan wel een jeugdboek zijn, maar ik weet zeker dat ook veel volwassenen van dit boek zullen gaan genieten. 

Ik vind dat elk kind dit boek een keer moet hebben gelezen, het is een superspannend verhaal, waar je tegelijkertijd ook nog eens veel van leert!