Titel: de geur van bruine bonen
Auteur: Henna Goudzand Nahar
Uitgever: in de knipscheer
Bindwijze: paperback
ISBN:9789493214170
Prijs: 23.50

Achterflap:
In De geur van bruine bonen, het eerste deel van een naar feuilletonromans opgezet tweeluik, staat het leven van Ilse Madrettor centraal. Zoals zovelen verliet ook haar moeder Suriname rond het uitroepen van de onafhankelijkheid. Ilse blijft achter bij haar grootmoeder in Paramaribo. Dat verandert wanneer Anita Madrettor, Ilses moeder, in haar nieuwe gezin moeite krijgt alle ballen in de lucht te houden. Ilse wordt naar Nederland ‘gehaald’, waar ook haar oom Frank woont, de jongste broer van haar moeder en de belangrijkste persoon in haar leven. Wanneer Jan, de boezemvriend van Ilse, ruim dertig jaar later, tijdens een etentje met haar en zijn nieuwe vriend, over het drugsverleden van Frank begint, raakt Ilse in een crisis. De vanzelfsprekendheid van haar leven dreigt weg te vallen. Terwijl ze iedereen van dienst wil zijn, blijkt zelfs dat niet genoeg. Staat ze in een spagaat tussen twee culturen of speelt er iets anders?

Mening:

Afgelopen week ontvingen wij de geur van bruine bonen door Henna Goudzand Nahar, ik ben er bijna direct in begonnen en dit is wat ik ervan vond:

 

Ik vind de schrijfstijl van Henna Goudzand Nahar best fijn, ze heeft het boek zo geschreven dat het heel makkelijk wegleest. Wel had ik moeite met in het verhaal komen, voornamelijk omdat ik geen duidelijk beeld van het plot kreeg, ik snapte gewoon niet waar het verhaal naartoe ging.

 

De personages, en dan met name Ilse waren goed uitgewerkt, je krijgt een goed beeld van haar en hoe ze denkt over bepaalde situaties. Ook ontwikkelt de hoofdpersoon Ilse zich erg goed gedurende het hele verhaal, wat ik altijd fijn vind om te lezen,zo blijft ze niet te oppervlakkig. Over sommige personages had ik wel wat meer willen weten, maar aan de andere kant denk ik dan dat er in het boek teveel beschrijvingen hadden gezeten, wat nu totaal niet zo was, er was een mooie balans tussen beschrijvingen en dialoog, wat ik erg fijn vond om te lezen.

 

Verder zat het boek vol met actuele en belangrijke onderwerpen, zoals migratie van Surinamers naar Nederland, en Familierelaties tussen verschillende generaties.  Een grappig detail vond ik dat als je de achternaam van Ilse Madrettor omdraait, dat je dan Rotterdam leest.

 

Het einde kwam voor mij alleen een beetje aprubt, het was net alsof ik 'gewoon' klaar was met een bladzijde lezen, en opeens was het boek uit. Ik was ervan overtuigd dat ik op de volgende bladzijde gewoon weer verder kon lezen, maar toen was de volgende bladzijde ineens wit, haha. Ergens is dit ook heel erg slim, want nu wil ik weten hoe het verhaal verder gaat, en dat lees je pas in deel 2 (die nog niet uit is)

 

De geur van bruine bonen is een ontzettend actueel boek, en zeker een aanrader.

 

Beoordeling: 3.5/5

Maak jouw eigen website met JouwWeb