Titel: Het Grachtenhuis

Auteur: Rachel van Charante

Uitgever: Xander uitgevers

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789401617093

Prijs: € 20,99Dit is waar Het Grachtenhuis over gaat:

 

Het grachtenhuis van Rachel van Charante is een prachtige oorlogsroman van eigen bodem en vertelt het verhaal van Heleen, die als secretaresse in Amsterdam bij het verzet betrokken raakt.

 

De roman Het grachtenhuis van Rachel van Charante, bekend van haar succesvolle debuut Het schuilhuis, begint in Lochem, 1942. Heleen woont tijdelijk bij haar ouders op de boerderij, nadat haar man is omgekomen aan het front. Ze kan echter niet wachten om terug te keren naar Amsterdam, waar ze haar leven had opgebouwd. Als ze de kans krijgt om als secretaresse voor een belangrijk advocatenkantoor in de hoofdstad te gaan werken, grijpt ze die met beide handen aan.

 

Maar algauw komt ze erachter dat haar baas in dienst is van het Duitse Rijk, en Heleen begint te twijfelen. Wil ze wel voor zo iemand werken? Tegelijkertijd beseft ze dat ze ook invloed kan hebben – en misschien zelfs haar beste vriendin kan helpen, die Joods is. Er breekt een levensgevaarlijke periode aan. Terwijl ze niemand meer écht kan vertrouwen, moet Heleen cruciale keuzes maken om de mensen van wie ze houdt te kunnen redden.

 

Dit is wat ik van Het Grachtenhuis vond:

 

Het grachtenhuis van Rachel Charante is het eerste boek wat ik van deze auteur heb gelezen, en ik ben fan. Wat heeft ze dit boek mooi geschreven! Je leest in dit boek van uit 2 personen, Heleen een jonge vrouw, in het Nederland in 1942. En Joyce, in het Nederland van 2021. 

 

Heleen gaat in de 2e Wereldoorlog haar geboorteplaats Lochem verlaten en gaat in Amsterdam aan het werk bij een advocatenkantoor als assistente van Ralph Bouman (Baumann) Heleen komt er achter dat Ralph een Duitser is en dat verwart haar een nazi? Wat moet ze daarmee. Wil ze dit wel? Maar misschien biedt dit haar mogelijkheden, kan ze het verschil maken in sommige situaties, zoals voor haar beste vriendin Esther die joods is. 

 

Langzaam maar zeker voel je de band tussen Heleen en Ralph groeien, en leeg je mee met alles wat Heleen en Ralph doen. Wat heeft Rachel Charante dit op een ontzettend mooie wijze vastgelegd, je wordt echt in het verhaal gezogen, en je voelt alle emoties alsof je er zelf onderdeel van bent. Dit is echt een boek wat je beleeft! Wegleggen voor het uit is is eigenlijk geen optie en tegelijkertijd wil je er zo lang mogelijk van genieten.

 

Ook de delen over Joyce in 2021 zijn erg mooi beschreven en hoe zij het verleden van Heleen Ralph en Esther langzaam ontrafeld. En zaken uiteindelijk compleet anders zijn dan ze vooraf had gedacht of verwacht. Het is op een ontzettend mooie wijze samengekomen.

 

Soms heb ik er moeite mee wanneer er in een boek steeds gewisseld wordt van uit welk personage je leest, en helemaal als het ook nog wisselt van tijdperk, maar daar had ik bij dit boek absoluut geen moeite mee. 

Ik ben ook zeer zeker van plan om meer van deze auteur te lezen!

 

beoordeling: 4 / 5