Het Meisje Met De Blauwe Ster - Pam Jennof

Informatie over het boek: 

Auteur: Pam Jennof

Uitgeverij: Xander

Bindwijze: Paperback

Genre: Oorlogsroman

 

Waar gaat het over? 

Het meisje met de blauwe ster van Pam Jenoff is het verhaal van een levensgevaarlijke vriendschap tussen twee jonge vrouwen. Voor de lezers van Tatiana de Rosnay en Heather Morris.

In de historische roman Het meisje met de blauwe ster van Pam Jenoff, bekend van Het weeskind en De verdwenen meisjes uit Parijs, staat de onwaarschijnlijke vriendschap tussen Sadie en Ella centraal.

Sadie is achttien en bevindt zich midden in de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in het getto van Krakau. Als de nazi’s het getto leegruimen, vlucht Sadie met haar zwangere moeder het riool in.
Ella leidt op haar beurt een luizenleventje dankzij haar stiefmoeders goede band met de nazi’s. Maar haar vrienden hebben haar in de steek gelaten en haar verloofde is naar het front gestuurd.

Tijdens een van haar eindeloze, eenzame wandelingen door Krakau ontdekt Ella Sadies schuilplaats. De mensonterende plek waar Sadie zich bevindt en de angst waarin ze leeft raken Ella diep, en ze besluit haar te helpen. Voorzichtig bouwen de twee een band op, maar als de oorlog heviger wordt blijkt hun vriendschap levensgevaarlijk: voor Ella, Sadie en iedereen om hen heen…

 

 

Wat vind ik ervan? 

Het meisje met de blauwe ster, begint met de proloog in 2016 wanneer een vrouw van in de 70 in Krakau op een vrouw van in de 90 afstapt.

Dan spring je eigenlijk direct naar het Krakau van 1942. En leer je langzaam Ella en Sadie kennen, en de levens die ze op dat moment leiden, Ella in vrijheid en goede gezondheid, en Sadie in mensonterende omstandigheden in het getto van Krakau.

Tijdens een razzia moet Sadie met haar ouders, waarbij haar moeder hoogzwanger is, en een aantal anderen het riool invluchten, de bedoeling is via het riool te ontsnappen, echter is dat onmogelijk en zitten ze letterlijk als ratten in de val.

Op een gegeven moment zien Ella en Sadie elkaar via een rooster in het riool en langzamerhand ontstaat er een onwaarschijnlijke en gevaarlijke vriendschap tussen de 2 jonge vrouwen. Waarbij er levensgevaarlijke situaties ontstaan in de drang om te helpen en de drang om te overleven.

Het is een zeer indrukwekkend en aangrijpend boek en het is op zo'n prachtige wijze beschreven, je hebt gevoel deel te zijn van het verhaal, dit boek lees je niet, dit beleef je.

Per hoofdstuk wissel je van hoofdpersoon, dan lees je weer van uit Ella, dan weer vanuit Sadie, je groeit en leeft met hen beiden mee, en je hebt het gevoel ze echt te leren kennen.

Deze overgangen zijn heel vloeiend en heel prettig, waar ik soms nog wel eens moeite heb met in het verhaal komen als je steeds van hoofdpersoon moet wisselen is dat bij dit boek absoluut geen probleem. Wegleggen is bij dit boek ook geen optie, je moet gewoon doorlezen tot het uit is.

Het eindigt op zeer verrassende en emotionele wijze. Pam Jenoff heeft met dit boek de onwaarschijnlijke vriendschap in een uitzichtloze situatie zo ontzettend mooi neergezet.

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die graag boeken in dit genre leest. 1 tip, leg wel tissues klaar want dit boek raakt je.

 

 

We willen de uitgeverij bedanken voor het vertrouwen en het recensie exemplaar!

Maak jouw eigen website met JouwWeb