Ik moet je verraden - Ruta Sepetys

Informatie over het boek:
Auteur: Ruta Sepetys
Uitgeverij: L.S. Amsterdam
Bindwijze: Hardcover
Genre: Historische roman
ISBN: 9789024599058

 

 

Waar gaat het over?

Roemenië, 1989. De 17-jarige Cristian Florescu droomt ervan om dichter en filosoof te worden. Maar Roemenen zijn niet vrij om te dromen. Het land is in de greep van een maniakale dictator, Nicolae Ceausescu, die met harde hand regeert. Leugens, spionage en het zaaien van angst zijn aan de orde van de dag. Als Cristian wordt gechanteerd door de geheime politie staat hij voor een groot dilemma: verraadt hij iedereen van wie hij houdt – of gebruikt hij zijn nieuwe positie om het kwaadaardigste regime in Oost-Europa van binnenuit te ondermijnen?

 

 

 

Wat vind ik ervan?

Ruta Sepetys is een auteur die niet onbekend is voor ons.
Vorig jaar zaten wij net als dit jaar in de jongerenjury voor de boekenweek van jongeren. Haar eerdere boek, Stilte heeft een eigen stem, was destijds genomineerd en heeft zelfs de prijs mee naar huis genomen.

Haar schrijfstijl is één van de dingen die ik zo ontzettend mooi vind aan haar boeken. Ze schrijft op een bijzonder beeldende manier waardoor je het verhaal niet alleen leest, maar ook echt voelt.

Hoewel het een heel anders boek is dan Stilte heeft een eigen stem, is het zeker niet minder mooi.
De manier waarop Sepetys dit boek heeft geschreven is ontzettend mooi, je leest echt vanuit Cristian en het is echt alsof je in zijn hoofd zit en alles op die manier meemaakt tijdens de gebeurtenissen van het boek.

Ik zat zo ontzettend in het verhaal dat het ongelovelijk triest is om je te bedanken dat de situatie waar de hoofdpersoon Cristian in zat, dezelfde situatie is waar meer mensen in die tijd in Roemenië in hebben gezeten.

Niet alleen over Cristian lezen we veel in dit boek, ook over het meisje Liliana lezen we veel. De band die zich tussen haar en Cristian ontwikkelde gedurende het hele boek was bijzonder mooi.

Verder zit het boek gevuld met prachtige passages en de mooiste zinnen. Helemaal onderaan deze recensie zal ik een paar van mijn favorieten neerzetten.

Naarmate ik verder kwam in het boek, hoe spannender het werd! Op een gegeven moment bleef ik uitkijken naar de nieuwe stukjes informatie, waaronder die over de buurlanden.

Het is bizar hoe geweldig goed hoe Ruta Sepetys dit heeft geschreven. Als je niet beter zou weten zou je denken dat ze er zelf bij was.

Een leuk detail van het boek is dat de hoofdstukken ook op zijn Roemeens zijn neergezet ( ik ga er in ieder geval vanuit dat het Roemeens is doordat het gaat over Roemenië ;) Bij hoofdstuk 28 aangekomen herkende ik opt al als acht :)

Daarnaast zijn er ook verslagen van de informant(en). Die hebben telkens hun eigen lettertype en bladzijde waardoor het echt lijkt alsof het een verslag is in het boek zelf. Het voegde voor mij echt wat toe aan het verhaal.

Wederom een ontzettend prachtig boek geschreven door Ruta Sepetys. Eentje waardoor ik niet kan wachten de volgende van haar op te pakken!


Hier dan nog zoals beloofd een paar van mijn favoriete ( ofwel indrukwekkendste, ik denk dat dat woord iets passender is) passages;

"Wat ze met een jonge scholier zouden doen? Die mogelijkheid joeg me geen angst aan. Ik was meer geïnspireerd dan ooit. En nu? Ik had niets meer te verliezen."

"We worden gestraft voor ons gezond verstand."

 

 

We willen de uitgeverij bedanken voor het vertrouwen en het recensie exemplaar!