De Bibliotheek van Parijs - Janet Skeslien Charles

Informatie over het boek:
Auteur: Janet Skeslien Charles
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Bindwijze: Paperback
Aantal bladzijden: 431
Vertaald door: Selma Soester
ISBN: 9789024594122

 

Allereerst willen wij Uitgeverij Luithingh-Sijthoff bedanken voor het vertrouwen en het recensie exemplaar :)

 


Achterflap:
Parijs, 1939. De ambitieuze Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten verandert alles van de ene op de andere dag.

De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?

Mening:
Doordat het boek geschreven is vanuit verschillende perspectieven én tijden, was het voor mij heel erg lastig om erin te komen.
Toen ik er eenmaal inzat na een pagina of honderd sleepte het verhaal mij helemaal mee. Mede doordat er steeds minder abrupt werd gewisseld van perspectieven en tijden was het minder moeilijk om mijn aandacht bij het boek te houden.
De auteur schrijft heel erg beeldend en beschrijft alles ontzettend veel, soms, slechts soms, werd dat een beetje té veel voor mij. Het was aan de andere kant ook mooi om alle plekken waar Odile en Lily zich bevinden voor mij te kunnen zien.
Odile vond ik eerst een wat lastig personage om te leren kennen, één van de redenen waarom ik wat moeilijker in het verhaal kwam. Echter begon ik steeds meer op te warmen voor Odile hoe verder het verhaal vorderde.
Wat ik wel weer jammer vond was dat het aantal perspectieven en tijden weer meer werden aan het einde van het verhaal, hoewel het begrijpelijk was door de verhaallijn, was het wel heel verwarrend.
De uiteindelijke boodschap die achter het verhaal zit vond ik heel mooi, en die zal ik ook niet verklappen. Daarvoor zal je het boek moeten lezen.
Want hoewel ik geen fan was van de vele wisselingen in tijden en perspectieven, ik vond de personages fijn en de uiteindelijke boodschap prachtig.
Ik raad dit boek zeker aan als jij iemand bent die wisselingen van perspectieven niet erg vind en een mooi verhaal over de tweede wereldoorlog met een prachtige boodschap wilt lezen!