Titel: Niemand

Auteur: Neil Gaiman

Uitgever: Meulenhoff Boekerij (best of fantasy)

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789049202323

Prijs: €18,99

 

 

Dit is waar Niemand over gaat:

 

Nim is een ongewone jongen, die op een ongewone plek woont: hij is de enige levende bewoner van een kerkhof. Als kind werd hij opgevoed door geesten, weerwolven en andere begraafplaatsbewoners. Zo leerde hij over de oude gewoonten in de tijden waarin zijn spookachtige beschermers leefden en heeft hij geleerd hoe hij zichzelf kan vervagen. Kan een door geesten opgevoede jongen de wonderen en verschrikkingen van de wereld van zowel de levenden als de doden wel onder ogen zien? En dan zijn er ook nog de demonen die noch bij de levenden, noch bij de doden horen...

 

 

 

Dit is wat ik van Niemand vond:

 

Niemand is echt een heel tof en origineel verhaal. Het is een boek zoals ik nog nooit heb gelezen. Nim, het hoofdpersonage wordt opgevoed door geesten. Dit maakt het verhaal erg interessant.

Het boek heeft een mooie balans tussen spanning, humor en magische gebeurtenissen. Ik denk dat deze afwisseling mooi op de doelgroep aansluit.

Neil Gaiman denkt na over wat hij schrijft. Dat lees je echt terug in zelfs de kleinste details. Zijn schrijfstijl is heel beeldend en bijna poëtisch. Het is echt zo’n schrijfstijl die je uit duizenden zou kunnen herkennen.

Nim als hoofdpersonage was ook ontzettend tof. Je leert hem naarmate het verhaal vordert steeds beter kennen en hij ontwikkelt zich goed. Hij is niet zoals de meeste hoofdpersonages, maar echt uniek. Hij heeft stiekem een plekje in mijn hart overwonnen.

De setting van het verhaal was ook kntzettend tof. Nim woont op een kerkhof en dat op zich zie je al niet zo vaak terug in een boek, helemaal niet voor iemand van zijn leeftijd.

Je merkt natuurlijk tijdens het lezen wel dat het boek wat meer gericht is op de jongere lezers. Voor een volwassene zit er misschien net te weinig diepgang in het verhaal, maar dat kun je natuurlijk verwachten als je een middle grade boek oppakt. Toch is niemand echt een verhaal wat leuk is voor jong en oud!

Wat het complete plaatje extra tof maakt, naast het verhaal, de sprayed edges en de toffe cover zijn de illustraties in het boek. Deze zijn ontzettend mooi getekend en sluiten perfect aan bij de rest van het verhaal.

Niemand is een verhaal over opgroeien en zelfontplooiing waar ongetwijfeld heel veel kinderen van gaan genieten!

Ik heb in ieder geval enorm genoten van Nim en zijn verhaal en kan niet wachten om meer van deze auteur te lezen!

beoordeling: 4/5