Achterflap:
Deze historische roman speelt zich af in 1870, in Suriname. Het is zeven jaar na de afschaffing van de slavernij, maar er is nog steeds veel ongelijkheid.
De zestienjarige Alexandra Belgrave groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in slavernij is haar familie door hun witte voorouder bespaard gebleven, maar toch is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Als meisje zal ze nooit kunnen studeren, hoe intelligent ze ook is. Tijdens de vakantie die ze samen met haar beste vriendin Jo op plantage Het Schoone Land doorbrengt, ontmoet ze Ernst Martzil, die in het geheim een machine aan het bouwen is. Hij zit niet direct te springen om een meisje dat hem daarmee wil helpen, maar dan merkt hij hoe slim en vindingrijk Alex is. Zouden Ernst en Alex met de nieuwe uitvinding hun eigen toekomst kunnen veranderen?

Mening:
Geheimen van het tuinhuis is een historische roman die zich zeven jaar na de afschaffing van de slavernij afspeelt, maar nog steeds is er veel ongelijkheid. Dat er zoveel ongelijkheid is, lees je erg goed terug in het verhaal, je merkt echt dat de auteur Rihana Jamaludin zich in de feitelijke aspecten van haar verhaal heeft verdiept.

 

Wat ik misschien nog wel het mooist aan het verhaal vond, waren de beschrijvingen van Suriname, ik kreeg een heel duidelijk beeld van het land (in die tijd) en het was net alsof ik er zelf was, terwijl ik nog nooit in Suriname ben geweest. De Surinaamse cultuur wordt al net zo goed beschreven, zonder dat je meteen uit het verhaal raakt, of een grote infodump krijgt.

 

Ook al zo goed waren de personages. Ik hou ervan hoe Alex(andra) voor haar tijd uit was, ze wilde meer leren, en juist geen typisch huisvrouwtje worden. Ook Ernst vond ik leuk, en hoe hij niet om de intelligentie van Alexandra heen kon.

 

Wat ik ook erg handig vond was de woordenlijst achteraan het boek, ik vond het net een extra toevoeging. Ik moetook even gezegd hebben hoe mooi de cover, de schutbladen en het binnenwerk zijn, het past echt perfect bij het verhaal!

 

Kort samengevat vond ik dit boek gewoon echt heel goed, Rihana Jamaludin heeft een prachtig beeldende schrijfstijl, sterke personages !er een eigen wil, en je leert er onbewust ook nog eens heel veel van!

 

Door Geheimen van het Tuinhuis wil ik veel meer weten over het verleden van Suriname, en eigenlijk hoop ik stiekem op een volgend boek van Rihana Jamaludin hierover (hint hint).

 

Geheimen van het tuinhuis is een prachtige Historische Roman over Suriname in 1870, zeker een aanrader!

Beoordeling: 4/5