Titel: Hendrick de Hollandsche indiaan 

Auteur: Bianca Mastenbroek 

Uitgever: de Vier Windstreken 

Bindwijze: hardcover 

IBSN: 9789051166279 

Prijs: 16,95 

 

Deze recensie is weer geschreven door ons veertien-jarige broertje! :)

 

Graag wil ik de uitgeverij bedanken voor het recensie exemplaar! 

 

Achterflap: 

'Ik heb gedroomd over rivieren vol bloed. Niet alleen mijn volk stierf, ook Moeder Aarde werd platgetrapt onder de vele voeten van de witte man. Het pad dat we nu bewandelen, leidt naar de dood.' Het is 1659. De Nederlandse pioniers in het nog onontgonnen Amerika eigenen zich steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegezogen in de strijd tussen de barbaarse indianen en de vrome Hollanders. Als hij gevangen wordt genomen door de meedogenloze vijand, denkt hij dat zijn laatste uur geslagen heeft. Maar hoe langer Hendrick zich onder hen bevindt, hoe meer hij zijn beeld moet bijstellen... Hendrick, de Hollandsche indiaan is een indrukwekkend verhaal over de botsing tussen twee culturen en over de gevolgen van de Nederlandse expansie- en handelsdrift voor een trots en vredelievend volk. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. 

 

Mening: 

Als ik Hendrick de Hollandsche indiaan in de winkel had zien liggen, had ik hem denk ik niet gepakt. Maar na het boek gelezen te hebben vind ik dat iedereen die van dit genre boeken houdt dit boek echt een keer moet lezen, ik heb er echt van genoten, en dit is waarom: 

Ik werd vanaf de eerste bladzijde meteen het verhaal ingesleurd; het begon namelijk heel spannend, waardoor ik door wilde blijven lezen. Ook de rest van het boek was zo spannend dat ik hem amper weg kon leggen. 

Wat ik ook erg leuk vond is hoe Bianca Mastenbroek de geschiedenis van de indianen verwerkt heeft, en hoe ze de standpunten van de verschillende groepen in het verhaal heeft verwerkt, waardoor je beide groepen snapt. 

Ik vond ook de personages heel goed neergezet, ik vond bijvoorbeeld Pumihleeuw, Hendrick en Preuwamackan heel erg leuk door hun karakter en de indiaanse naam die daarop aansloot. 

Ik vond de schrijfstijl van Bianca Mastenbroek erg fijn, mede doordat dingen zoals levensstijl, gebruiken en locaties uitgebreid uitgelegd werden, maar niet te uitgebreid, er waren geen stukken waar ik me doorheen moest worstelen. 

Ik vond het einde van het boek ook heel mooi, ik had niet het gevoel dat het verhaal niet af was, en ik bleef niet met vragen achter. 

Hendrick de Hollandsche indiaan is een prachtig boek over een deel van de geschiedenis van de indianen! 

Maak jouw eigen website met JouwWeb