Boektok VS Boekstagram: een wedstrijd of vooral plezier?

Toen ik op de middelbare school zat was lezen van de lijst het enige soort lezen wat ik deed. Ik vond lezen verschrikkelijk. De literaire hoogstandjes die op de lijst staan hielpen daar zeker niet bij. Inmiddels is lezen mijn grootste hobby. Ik vind het daarom ook ontzettend leuk om op social media steeds meer boeken voorbij te zien komen.

Toen ik in 2020 begon met bloggen over boeken deed ik dat eerst via Instagram, waarna mijn eigen blog volgde. Boekstagram was hét platform waar je je liefde voor lezen op kon uiten. In 2022 werd hier in Nederland Boektok echt een ding.

Wat mij vooral opvalt als ik op TikTok aan het scrollen ben langs de bookish filmpjes, is dat de boeken die op dit platform worden aangeraden veelal dezelfde zijn; er is weinig diversiteit. Dat is aan de ene kant natuurlijk tof voor de auteur van het betreffende boek, maar aan de andere kant zijn er ook een heleboel toffe boeken die over het hoofd worden gezien. Op Instagram is dit anders.

Wat mij vooral opvalt is dat veel boekenliefhebbers die bijvoorbeeld een social media account runnen op Instagram zich achtergesteld voelen ten opzichte van de makers op TikTok. Daar kan ik me nog wel in verplaatsen. Van de week liep ik in een boekenwinkel en wat me opviel was dat vooral op fantasie boeken een sticker wordt geplakt met ‘gezien op boektok’. Zelf ben ik ook actiever op Instagram, dus dan zou het voor makers zoals ik ook wel eens leuk zien om een evenement of sticker te hebben die rondom boekstagram draait.

De boekenwurm in mij vindt het alleen maar leuk om overal boeken te zien, het is natuurlijk ook geen wedstrijd tussen TikTok en Instagram. Stiekem zou ik het persoonlijk wél leuk vinden om meer boekenliefhebbers op Instagram te zien. En ja, ook ik blijf op TikTok scrollen langs de leukste fantasie boeken, want hoewel ik zelf een voorkeur heb voor Instagram, is ook de content op TikTok hartstikke leuk.

Uiteindelijk zijn Boekstagram en Boektok beide platformen waar één ding centraal moet staan: liefde voor lezen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb